Veelgestelde vragen

Kan ik een Ploegsma-auteur uitnodigen voor een optreden op mijn school, in mijn winkel of in mijn leesclub?

De Ploegsma-auteurs zijn actief op scholen, in bibliotheken en in het theater! Het is absoluut de moeite waard om een auteur op school uit te nodigen. De auteurs en illustratoren van uitgeverij Ploegsma zijn te boeken via de Schrijverscentrale.

Zijn er lesbrieven of kleurplaten gemaakt bij de boeken van uitgeverij Ploegsma?

Jazeker, deze (en meer) kun je allemaal vinden op www.kinderboeken.nl/downloads. Ook leuk voor thuis!
Wil je op de hoogte blijven van al het lesmateriaal dat wij ontwikkelen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief voor het onderwijs.

Ik heb voor mijn kleindochtertje een video gemaakt van een compleet prentenboek dat ik voorlees. Mag dat?

Leuk! Dat mag, als het filmpje alleen naar de kleindochter wordt gestuurd. Voor eigen gebruik maken mag, maar delen op sociale media of het filmpje op YouTube zetten niet. Lees hier meer informatie over de overname van tekst en beeld en auteursrecht.

Ik geef les op een basisschool en vind het leuk om een boek waar ik enthousiast over ben te bespreken, het boek te laten zien en er een fragment uit voor te lezen. Het filmpje zet ik dan op YouTube. Is dat ok?

Wat goed dat je je enthousiasme voor boeken wilt delen. En ja, dit is ok. In het kader van een bespreking mag je het omslag en enkele illustraties laten zien, en een fragment voorlezen. Vermeld wel altijd duidelijk de auteur/illustrator, titel en uitgeverij erbij.

Mag ik een tekstfragment of illustratie uit een Ploegsma-boek overnemen?

Wil je een gedicht, tekst of illustratie uit een Ploegsma-uitgave overnemen, bedenk dan dat dit werk auteursrechtelijk beschermd is. Er moet altijd toestemming voor worden gevraagd. Er zullen in de meeste gevallen, afhankelijk van het gebruik, ook kosten aan verbonden zijn. Lees meer informatie op deze pagina.

Ik ben docent en heb een e-boek gekocht dat ik klassikaal wil laten lezen, om het daarna gezamenlijk te bespreken. Kan ik het boek gratis doorzetten naar mijn leerlingen?

Ook op e-boeken rust auteursrecht, en dit overschrijdt het ’eigen gebruik’. Dit mag dus niet.
De meeste van onze boeken zijn beschikbaar als e-book in de Online Bieb. Lidmaatschap voor de Online Bieb is meestal gratis voor kinderen onder de 18 jaar. Zo kunnen leerlingen het e-book tegelijk lenen en krijgen de makers van het boek ook een eerlijke vergoeding voor hun werk.

Ik wil graag een boek hebben dat overal uitverkocht is en niet meer wordt herdrukt. Heeft de uitgeverij nog voorraad?

We hebben op de uitgeverij alleen archiefexemplaren en die koesteren we, zeker als een boek niet meer wordt herdrukt… Maar kijk eens op sites als boekwinkeltjes.nl, deslegte.com, bol.com. En mocht dat niet lukken, sommige antiquariaten bieden de mogelijkheid voor je op zoek te gaan. Je kunt dan een zoekopdracht bij ze uitzetten.