Spekkie en Sproet

Spekkie en Sproet

Wie zijn Spekkie en Sproet?
Baantjer voor beginners met Spekkie en Sproet, de twee slimme speurders!
Spekkie heet eigenlijk Marloes. Maar ze is dol op spekkies, vandaar. Sproet is haar vriend. Hij draagt een kleine, ronde bril en zijn neus zit vol sproetjes. Ze zijn dikke vrienden, dol op avontuur en erg goed in het oplossen van allerlei zaken. Echte speurneuzen dus, die twee!Boeken
 


Spekkie en Sproet filmpje

Spekkie en Sproet zijn niet langer alleen tekeningen, maar gaan nu ook bewegen! 

Fun

Spekkie en Sproet Speurtocht
Spekkie en Sproet bestaan 10 jaar! Hoera! Om dit Spekkie en Sproet jubileum te vieren is er nu gratis een speciaal Spekkie en Sproet Speurtochtpakket te downloaden. Met dit pakket heb je alles in huis om jouw eigen Spekkie en Sproet Speurtocht te organiseren. Mét instructiebrief voor de ouders en/of begeleiders. Veel speurplezier!
Spekkie en Sproet-taart
Een traktatie nodig voor in de klas, of gewoon zin om iets lekkers te maken? Download dan hier het recept voor een overheerlijke Spekkie en Sproet-taart!
Spekkie en Sproet spreekbeurt
O o, ben je aan de beurt voor een boekbespreking of spreekbeurt in de klas en weet je niet hoe je het aan moet pakken? Geen paniek! Hou je spreekbeurt over Spekkie en Sproet en volg de stappen die hier voor je op een rijtje zijn gezet.
Spekkie en Sproet vriendschapspagina
Wil jij alles van je beste vrienden weten? Laat ze dan deze vriendschapspagina van Spekkie en Sproet invullen!
Spekkie en Sproet kleurplaten
Zin om te kleuren? Download dan hier de Spekkie en Sproet kleurplaten en print ze uit, alleen voor jezelf of voor de hele klas!

 

 

Juliette en Vivian met Spekkie en Sproet (getekend door Juliette)
Vivian den HollanderWie is Vivian den Hollander?

Geboren: Scheveningen, 25-10-1953
Opgegroeid: Ik ben geboren in Scheveningen en heb daarna door het hele land gewoond. Nu woon ik in Reeuwijk en kijk ik uit over de groene polders. Maar als ik kon kiezen, woonde ik toch het liefst bij zee.
Na school / werk: Na de HBS twijfelde ik lang wat ik zou gaan doen: journalist worden, Nederlands studeren of het onderwijs in? Het werd het laatste. Ik heb met veel plezier lesgegeven en zo komt het ook dat een aantal van mijn boeken over school gaat. Maar detective had ik ook wel willen worden, en daarom schrijf ik nu over Spekkie en Sproet.
Huisgenoten: Mijn man Hans en mijn lieve poes Spoekie. Niek en Marije, mijn tweeling, wonen gelukkig dichtbij en ik zie hen vaak.
Wat vind je leuk? Ik hou erg van lezen, maar hardlopen of zwemmen (om mijn hoofd even leeg te maken) doe ik ook graag. En ’s zomers werk ik veel in de tuin.
Wat vind je vervelend? Als het even niet lukt met schrijven. Of als ik lang in de file sta en net te laat kom voor een lezing…
Mijn mooiste boek is: Hm, moeilijke vraag. Ze zijn allemaal met veel liefde gemaakt. De Kinderjury stemt in ieder geval vaak op mijn boeken. Vroeger op de voetbalboeken en nu op Spekkie en Sproet.
Een prachtig boek van een andere schrijver vind ik: Voor altijd samen, amen van Guus Kuijer en Brief voor de koning van Tonke Dragt
Toen ik jong was las ik graag: Alleen op de wereld, Pietje Bell, Reis door de nacht, enz.
Hoe bedenk je een verhaal / begin je met schrijven? Ik drink veel kopjes thee, eet chocola en intussen ben ik aan het verzinnen. Een verhaal zoemt altijd eerst even rond in mijn hoofd, en ja… dan moet het op papier.
Waarom vind je schrijven leuk? Ik hou van verhalen verzinnen. Dat deed ik al toen ik heel jong was, en nu heb ik er mijn beroep van gemaakt. En wat is er leuker dan dat?
Wat is het leukste dat je ooit als schrijver hebt meegemaakt? Er zijn veel leuke dingen te vertellen. Scholen die mij superenthousiast ontvangen en hele werkstukken over mij hebben gemaakt. Kinderen in bibliotheken die mij prachtige tekeningen geven. Leuke mails van lezers... En vooral de vraag van kinderen: komt er nog zo’n boek?
Verder nog leuk om te melden? Ik was pas op reis naar Oman. Daar zag ik mannen in witte jurken, en met tulbanden op. Kamelen waren er ook. En ik bedacht meteen een nieuw avontuur rond Spekkie en Sproet…

Juliette de WitWie is Juliette de Wit?

Familie: vader, moeder, stiefvader, één broer, drie zussen, heel veel ooms, tantes, neven en nichten, een man en een zoon.
Huisdieren: Mijn kat Sproetje is helaas overleden
Wat vind ik leuk: tekenen, schilderen, knutselen en zingen, fietsen, wandelen, lekker eten reizen, zoals de reis naar Dubai en Oman waar ik tekenles mocht geven aan Nederlandse kinderen. Vivian en ik kregen er ideeën voor een spannend verhaal voor Spekkie en Sproet (de dolk van de sultan).
Wat vind ik vervelend: auto's en druk verkeer!
Prachtig boek van een andere illustrator: boeken met tekeningen van Thé Tjong-Khing, ik vind hem de allerbeste.
Toen ik jong was las ik graag: wat ik niet mocht lezen: spannende pockets van Witte Raven zoals de serie over De dolle tweeling van Enid Blyton. Griezelboeken bestonden helaas nog niet.

Voor docenten

Meer info volgt binnenkort...