Pippi Langkous

Pippi is het sterkste meisje van de wereld. Ze kan zelfs een paard optillen! Samen met haar aapje Meneer Nilsson en haar paard Witje woont ze in Villa Kakelbont. Eigenlijk heet ze Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemuntina Efraïmsdochter Langkous, maar dat geen mens onthouden. Of je moet heel goed oefenen…  Pippi’s moeder is in de hemel, en haar vader is zeekapitein. Af en toe komt hij Pippi opzoeken, en dan is het groot feest!

Het eerste boek over Pippi Langkous verscheen in 1945. Maar Pippi is geen bejaarde dame geworden, want dankzij haar peperneutpillen blijft ze voor altijd 9 jaar oud.
Als je het huis van Pippi en de boot van haar vader in het –bijna- echt wilt zien, kun  je naar Astrid Lindgrens Varld (wereld) in Vimmerby in Zweden. Daar zie je Pippi rondlopen, maar ook allerlei figuren uit de boeken van Astrid Lindgren. Neem maar eens een kijkje op de website!

De boeken over Pippi zijn in 49 talen vertaald. Er zijn films over Pippi, musicals over Pippi en toneelstukken over Pippi. Je kunt rustig zeggen dat Pippi het beroemdste boekenmeisje ter wereld is.

 

Nieuws