Caja Cazemier 25 jaar auteur!

Op 18 februari 2017 was het precies 25 jaar geleden dat het eerste boek van Caja Cazemier, Portret van Sanne, verscheen. Uitgeverij Ploegsma feliciteert Caja Cazemier van harte met dit prachtige jubileum!

Afgelopen jaren bracht ze een enorme lijst aan titels uit, werden haar boeken vertaald in het Duits én meerdere keren genomineerd voor de Jonge Jury en de Thea Beckmanprijs.

Caja zoekt altijd naar herkenbare onderwerpen voor jongeren die zo tussen de 11 en 16 jaar zijn. Haar thema’s haalt ze vaak uit de actualiteit. Haar boeken gaan bijvoorbeeld over verliefdheid, naar de brugklas gaan, loverboys, gescheiden ouders, online pesten, of rouwverwerking. Ze hoopt dat jongeren gaan nadenken over wat ze gelezen hebben of dat haar boeken voor hen een steuntje in de rug kunnen zijn. Hieronder vind je een overzicht met al haar boeken.

Wil je meer weten over Caja? Onderaan deze pagina vind je een Q&A met Caja, met ingezonden vragen van lezers. Bekijk ook Caja’s auteurspagina of bezoek haar website.

 

Lesbrief bij #selfie

Caja’s boeken zijn uitstekend te gebruiken in de klas, zoals bijvoorbeeld #selfie. #selfie is een beangstigend realistisch boek. Mirtes verhaal kan iedereen overkomen!

Download hier de lesbrief
Leeswijzer

Caja schreef de afgelopen 25 jaar boeken voor iedere doelgroep. Of je nu een jongen of een meisje bent, in de brugklas zit of niet, naar het vmbo, de havo of het vwo gaat of boeken over een speciaal thema zoekt: met de leeswijzer op Caja's website kies je een boek dat bij je past!

Naar de leeswijzer

Q&A met Caja – 25 vragen! 

1. Wat was je eerste boek?
Portret van Sanne, over een meisje dat verliefd wordt op een meisje. Zo’n boek was er toen (in 1992) nog niet geschreven.

2. Wat is je laatste boek?
Like me! Een heftig verhaal over online pesten.

3. Wat is de beste schrijftip die je ooit hebt gekregen?
Een schema maken voor je gaat schrijven! Dan weet je waar het verhaal naartoe gaat, en hoe het moet eindigen, dat levert betere verhalen op.

4. Is je schrijfstijl veranderd afgelopen 25 jaar?
Niet echt, denk ik. Mijn zinnen waren in het begin nogal kort, dat is verbeterd.

5. Wat vind je lastig aan een boek schrijven?
Soms is het lastig om alle lijntjes kloppend te krijgen.

6. Wat vind je het leukste aan een boek schrijven?
Dat is moeilijk uitleggen. Ik vind het heerlijk om een verhaal dat in mijn hoofd zit op papier te krijgen. Ik word er gelukkig van!

7. Wat is je favoriete werkplek?
Mijn werkkamer! Ik heb een heerlijk grote kamer met een ruime tafel om te kunnen schrijven.

8. Heb je weleens een writers block gehad?
Gelukkig niet! Maar het gebeurt natuurlijk wel eens dat ik er niet goed uit kom met een scène. Dan ga ik boodschappen doen of de was ophangen. Als ik terug ben, lukt het weer!

9. Wat is jouw lievelingsboek (van een andere auteur)?
De brief van de koning van Tonke Dragt, maar ik ben ook fan van Anna Woltz.

10. Op welk boek van jezelf ben je het meest trots?
Het meest trots ben ik op mijn boek Vamp. Daarmee heb ik in 2008 de Prijs van de Jonge Jury gewonnen. Dat was zó super: want dan zeggen heel veel jongeren dat mijn boek het mooiste was op dat moment.

11. Doe jij nog iets naast boeken schrijven qua werk?
Ik heb een eigen coachingspraktijk voor jongeren. En ik bezoek regelmatig scholen om te vertellen over mijn boeken.

12. Hoe heeft schrijven jouw leven veranderd?
Ik doe als werk wat ik het liefste doe: schrijven. Het is prachtig om van je hobby je werk te kunnen maken. Maar het heeft mijn leven in nog een ander opzicht veranderd: als schrijver ben je eigen baas. Dat moet je wel kunnen, want dat boek moet wel af, dus je moet wel elke dag gaan zitten en doorschrijven. Maar ik heb veel discipline, en dus ook veel vrijheid!

13. Hoe onderscheid jij je van andere schrijvers?
Ik schrijf psychologische verhalen: bij mij gaat het altijd om wat een bepaald probleem of een bepaalde gebeurtenis doet met mijn personages. Hoe veranderen zij? Hoe gaan ze ermee om? Daar gaat het meer om dan om de gebeurtenissen zelf.

14. Schrijf jij met je lezer in je achterhoofd?
Een beetje wel, ik houd rekening met de leeftijd van mijn lezers. Maar ik schrijf toch vooral het verhaal dat ik zelf wil schrijven.

15. Werk je met een testlezer?
Ja, maar dat zijn meestal volwassen lezers. Mijn man is een belangrijke testlezer, en natuurlijk de mensen op de uitgeverij. Ik heb in het verleden wel gewerkt met jongeren als testlezers, maar een volwassen lezer kan veel beter inschatten wat mijn boek nodig heeft.

16. Is een eerste zin van een boek extra belangrijk?
Een eerste hoofdstuk vind ik belangrijk, of de eerste bladzijde. Is die niet leuk of interessant of nieuwsgierig makend, dan haken lezers af.

17. Hoe goed ken jij je doelgroep (jeugd)?
Ik denk dat ik mijn doelgroep goed ken. Dat vind ik ook belangrijk om aan te kunnen sluiten bij hun belevingswereld. Ik lees veel over jongeren en probeer zo goed mogelijk op de hoogte te blijven.

18. Schrijf je je boeken in het verleden of in tegenwoordige tijd?
Meestal in de verleden tijd.

19. Vind je humor belangrijk in je boeken?
Nou… Eigenlijk wel, maar nu raak je mijn zwakke punt… Ik vind het heerlijk om te lachen, maar om zelf humor aan te brengen in mijn verhalen vind ik toch wel heel lastig. Dat heb je of dat heb je niet. Ik heb het niet, helaas…

20. Hoe kom je aan de naam van de hoofdpersoon?
Ik heb een speciaal lijstje met mooie namen, en die kunnen overal vandaan komen: die lees ik in een boek, of iemand op tv of in een film heet zo, of een leerling in een klas waar ik ben geweest. En verder kijk ik in mijn lijst met volgers op Instagram: want daar zitten de jongeren van nu, dus daar kan ik de namen van nu vandaan halen.

21. Waar haal je je inspiratie vandaan?
Één van mijn belangrijkste inspiratiebronnen is de krant, de actualiteit. Dingen die in de wereld gebeuren, brengen mij vaak op het idee voor een nieuw verhaal. Maar de jongeren die ik op de scholen ontmoet, hebben ook wel eens goede ideeën. Of vrienden van mij die in het onderwijs werken. Of mijn zoons. En tenslotte de mensen van de uitgeverij: in gesprekken met hen kan ik ook enorm geïnspireerd raken.

22. Heb jij boeken geschreven waarvan het verhaal waargebeurd is?
Familiegeheim is voor de helft gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dit boek beschrijft de zoektocht van een meisje naar het verleden van haar familie. Dat is een verzonnen verhaal, maar het verhaal van Hanneke, de tweede hoofdpersoon, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hanneke is dan 13 jaar oud en het speelt zich af aan het einde van het Tweede-wereldoorlog.

23. Welk boek van jou zou jij graag verfilmd zien?
Volgens mij is Familiegeheim een prachtig verhaal om te verfilmen!

24. Schrijf je elke dag?
Bijna wel! Elke doordeweekse dag dan. Ik ga gemiddeld een dag in de week naar een school of bibliotheek en ik pas een middagje op op mijn kleindochter. De rest van de week is voor het schrijven.

25. Wanneer komt er een nieuw boek van je aan?
Deze zomer! Het is een liefdesverhaal en het heet: Mission Impossible. Vince en Mare zijn elkaars tegenpolen en ondanks dat het liefde op het eerste gezicht is, verloopt hun verkering niet zo soepel…