Veel gestelde vragen

Hoe kan ik mijn manuscript of idee voor een nieuw kinderboek opsturen naar uitgeverij Ploegsma?
We zijn altijd benieuwd naar nieuw werk. Maar houd bij het insturen van een manuscript graag rekening met een aantal punten:

  • Ploegsma geeft alleen kinder- en jeugdboeken in de leeftijd 0 tot 16 jaar uit.
  • We vinden het prettig in eerste instantie een opzet/synopsis te ontvangen van het boek dat je voor ogen staat (maximaal twee A-4 tjes), een korte biografie van de auteur, omschrijving van de beoogde doelgroep (leeftijd, genre, bijzonderheden) en enkele hoofdstukken. Deze informatie kun je digitaal sturen naar redactie@ploegsma.nl Naar aanleiding hiervan bepalen we of we het hele manuscript willen lezen.
  • Als het manuscript beknopt van omvang is, bijvoorbeeld een kort verhaal of prentenboektekst, kan het ook direct per e-mail of per post (naar onderstaand adres) worden ingezonden.
  • Als je je manuscript via de post opstuurt, vermeld dan ook je e-mailadres. Wij nemen graag contact op per e-mail.

Stuur porto mee als je je manuscript retour wilt ontvangen, wij bewaren de ingezonden manuscripten niet na afwijzing. Helaas is het niet mogelijk om manuscripten te retourneren naar een adres buiten Nederland.

Of we besluiten het manuscript uit te brengen, is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit ervan. Er wordt ook gekeken of het manuscript past binnen het programma van de uitgeverij, en of de kosten van productie redelijkerwijs kunnen worden terugverdiend. Helaas is het niet mogelijk alle afwijzingen van een leesrapport te voorzien.

Over de beoordeling kan niet worden gecorrespondeerd.

Voor tips over hoe je je manuscript het best onder de aandacht kan brengen, kun je dit artikel lezen.

Post adresseer je aan:
Uitgeverij Ploegsma
t.a.v. de redactie
Wibautstraat 133
1097 DN Amsterdam

Kan ik een Ploegsma-auteur uitnodigen voor een optreden op mijn school, in mijn winkel of in mijn leesclub?
De Ploegsma auteurs zijn actief op scholen, in bibliotheken en in het theater! Mirjam Oldenhave en band trekken door het land met de Mees Kees show, Vivian den Hollander brengt een muzikaal programma rond Spekkie en Sproet en komt ook graag op scholen over dit speurdersduo vertellen. Reggie Naus treedt op met een zowel informatief als fantasierijk programma rond zijn Piraten van hiernaast. Janny van der Molen houdt boeiende lezingen voor verschillende leeftijden rond haar boeken… Het is absoluut de moeite waard om een auteur op school uit te nodigen. De auteurs en illustratoren van uitgeverij Ploegsma zijn te boeken via de Schrijverscentrale. De medewerkers van de schrijverscentrale kunnen je ook helpen bij je keuze als je nog niet precies weet welke schrijver geschikt is voor jouw groep of school.

Zijn er lesbrieven of kleurplaten gemaakt bij de boeken van uitgeverij Ploegsma?
Jazeker, deze (en meer) kun je allemaal vinden op www.kinderboeken.nl/downloads. Ook leuk voor thuis!

Wil je op de hoogte blijven van al het lesmateriaal dat wij ontwikkelen?Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief voor het onderwijs.

Ik heb voor mijn kleindochtertje een video gemaakt van een compleet prentenboek dat ik voorlees. Mag dat?
Leuk! Dat mag, als het filmpje alleen naar de kleindochter wordt gestuurd. Voor eigen gebruik maken mag, maar delen op sociale media of het filmpje op Youtube zetten niet. Lees hier meer informatie over de overname van tekst en beeld en auteursrecht.

Ik geef les op een basisschool en vind het leuk om een boek waar ik enthousiast over ben te bespreken, het boek te laten zien en er een fragment uit voor te lezen. Het filmpje zet ik dan op Youtube. Is dat ok? 
Wat goed dat je je enthousiasme voor boeken wilt delen. En ja, dit is ok. In het kader van een bespreking mag je het omslag en enkele illustraties laten zien, en een fragment voorlezen. Vermeld wel altijd duidelijk de auteur/illustrator, titel en uitgeverij erbij.

Mag ik een tekstfragment van een Ploegsma-auteur overnemen?
Wil je een gedicht, tekst of illustratie uit een Ploegsma uitgave overnemen, bedenk dan dat dit werk auteursrechtelijk beschermd is. Er moet altijd toestemming voor worden gevraagd. Er zullen in de meeste gevallen, afhankelijk van het gebruik, ook kosten aan verbonden zijn. Lees meer informatie op deze pagina.

Ik ben docent en heb een e-boek gekocht dat ik klassikaal wil laten lezen, om het daarna gezamenlijk te bespreken. Kan ik het boek gratis doorzetten naar mijn leerlingen?
Ook op e-boeken rust auteursrecht, en dit overschrijdt het ’eigen gebruik’. Dus dit mag niet.
De meeste van onze boeken zijn beschikbaar als e-book in de Online Bieb. Lidmaatschap voor de Online Bieb is meestal gratis voor kinderen onder de 18 jaar. Zo kunnen leerlingen het e-book tegelijk lenen en krijgen de makers van het boek ook een eerlijke vergoeding voor hun werk.

Ik wil een illustratie uit een Ploegsmaboek op een geboortekaartje laten drukken, mag dat?
Ja, dat mag. Maar daar is wel toestemming voor nodig, en er is een vergoeding verschuldigd. Zie Overname tekst en beeld.

Ik wil een boek bij de uitgeverij bestellen. Kan dat?
Wij hebben op de uitgeverij alleen de beschikking over exemplaren voor ons eigen archief. De boeken gaan van de drukkerij rechtstreeks naar de boekhandels en bibliotheken. Maar gelukkig zijn er in Nederland veel goed gesorteerde en fijne boekwinkels. Als de boekhandelaar het boek dat je zoekt niet in voorraad heeft zal hij of zij het graag voor je bestellen. 

Wil je onze boeken zelf gaan verkopen in je (online) winkel? Neem dan contact op met onze afdeling Verkoop via 020 – 55 11 200 of verkoop@wpgmedia.nl.

Ik wil graag een boek hebben dat overal uitverkocht is en niet meer wordt herdrukt. Heeft de uitgeverij nog voorraad?
We hebben op de uitgeverij alleen archiefexemplaren en die koesteren we, zeker als een boek niet meer wordt herdrukt… Maar kijk eens op sites als boekwinkeltjes.nl, deslegte.com, bol.com. En mocht dat niet lukken, sommige antiquariaten bieden de mogelijkheid voor je op zoek te gaan. Je kunt dan een zoekopdracht bij ze uitzetten.

Waar vind ik de actuele vacatures van uitgeverij Ploegsma?

Kijk voor onze vacatures op de website van WPG Uitgevers of volg WPG Uitgevers op LinkedIn.