Winnaar schrijfwedstrijd bekend

donderdag, 30 augustus 2018

Tjonge, dat hebben we geweten bij Ploegsma. Een wedstrijd uitschrijven om aan nieuw talent voor een detectiveserie voor 9-12 jarigen te komen. Op 1 juli, de dag van de deadline, stond de teller op 236 inzendingen!

Die bijdragen zijn allemaal door meerdere collega’s gelezen. De eindselectie van zo’n 25 inzendingen werd zorgvuldig beoordeeld door de jury: schrijfster Vivian den Hollander, Inge Roos, eigenaar van Kinderboekwinkel In de Wolken en Ploegsma-uitgever Martine Schaap.

De jury had het niet makkelijk, maar hier zijn de prijswinnaars:

  1. Thirza van der Lugt – Salomé Snel
  2. Kelly van Kempen – Praktijk De Sterrensteen/Elfie Valerius
  3. Annemarie Jongbloed – Sleutels

Dat Nederland veel gemotiveerde knderboekenschrijvers in spe telt, is duidelijk.

De gemiddelde kwaliteit van de inzendingen was bovendien hoog.

De jury feliciteert de prijswinnaars van harte! Naar verwachting ligt het eerste boek over Salomé Snel in de zomer van 2019 in de boekhandel.

 

 

 

 

 

 

 

 

De jury v.l.n.r.: Vivian den Hollander, Martine Schaap en Inge Roos

Over winnares Thirza van der Lugt

Elke zaterdagochtend ging Thirza naar de bibliotheek van Gouda – zo’n echte klassieke, waar een eerbiedige stilte hing en het stof door het zonlicht danste – en daar haalde ze het maximum aantal boeken dat ze mee mocht nemen. Op zondag was minstens de helft uit.

Die bibliotheek, samen met een aangeboren nieuwsgierigheid, de rare verhalen van haar vader en ’s werelds grootste verhalenverteller, Walt Disney, zorgde ervoor dat Thirza opgroeide als verhalenverslinder.

Boeken stonden centraal in haar jeugd, maar later leerde ze dat verhalen overal te vinden zijn. De middelbare school wakkerde bijvoorbeeld haar liefde voor toneel aan en in haar studententijd kon ze naar hartenlust experimenteren met spelen, schrijven en regisseren.

Tegenwoordig vertelt Thirza veel verhalen voor klanten, door haar beroep als communicatie- en eventmedewerker. Zakelijke verhalen schrijven is weer van een heel andere orde en ze haalt veel plezier uit de goede woorden vinden van juiste de woorden waar opdrachtgevers vastlopen.

En tóch ligt haar hart bij zelfbedachte verhalen en personages. Zo is Salomé ten slotte tot stand gekomen: de wens om een boek te schrijven dat haar 10-jarige zelf al op zondag uit zou hebben.