René van der Velde: geen prijs wel complimenten

maandag, 9 november 2009

Geen prijs, wel complimenten

Op 16 januari 2010 is de HvA ScriptPlus Debutant van het Jaar 2009 gekozen in de categorieën Verhalend Proza en Proza voor Kinderen. De jury had de genomineerden in de twee categorieën op 6 november 2009 vastgesteld. Ploegsma-auteur René van der Velde was met zijn debuut De klas van Daan genomineerd in de categorie Proza voor Kinderen.

De Debutant van het Jaar wordt deels door de jury en deels door het publiek gekozen; de stemmen van de jury wegen voor de helft.

Helaas heeft René van der Velde de prijs niet gewonnen, maar de jury gaf hem wel een mooi compliment: “René van der Velde laat treffend zien hoe ook alledaagse schooldagen bijzonder kunnen zijn”.

De klas van Daan

Voor het eerst naar groep 3: een avontuur!

‘Hé stinkerd, schiet eens op! Er wonen nog meer mensen in dit huis en die moeten ook wel eens naar de wc!’

Daan zegt niks. Hij doet de deur echt niet open voor zijn zus. Er valt trouwens weinig te stinken. Hij zit met zijn pyjamabroek aan op de wc-bril en hij komt er niet meer af. Nooit meer.

Daan wil niet naar groep 3, want daar moet je vast heel serieus werken. Spelen is er natuurlijk niet meer bij. Gelukkig weet mama Daan van de wc af te praten. Anders zou hij nooit ontdekken hoe leuk het is in de klas van meester Fred. Zelfs – of liever gezegd juist – met leren lezen en schrijven. Als de klas het woord ‘aap’ leert, mag iedereen een knuffelaap mee naar school nemen!

‘Geestig, warm, een mooi debuut!’

Mirjam Oldenhave