Kinderboekenschrijfster Leonie Kooiker overleden

vrijdag, 17 april 2020
Op 16 april 2020 overleed Leonie Kooiker (pseudoniem van Mieke Kooyker-Romijn). De schrijfster begon haar carrière met korte verhalen in het jeugdtijdschrift Kris Kras. In 1970 debuteerde ze bij uitgeverij Ploegsma met Het malle ding van Bobbistiek, dat al meteen een Gouden Griffel won en tot Kinderboek van het jaar 1971 werd uitverkozen. De fantasievolle avonturen van Bobbie, die een bijzondere pasta uitvindt waarmee hij een ei maakt dat kan vliegen, werden gretig gelezen. Naar inspiratie voor de karakters hoefde Kooiker niet lang te zoeken, haar eigen vier kinderen werden de hoofdpersonen.
Ze vond zelf de meeste kinderboeken destijds te braaf. ‘Kinderen zijn gek op geheimzinnigheid, griezelige dingen vinden ze prachtig. Ik zie dan ook niet zo op tegen een bloederig tafereeltje.’
Andere titels van Leonie Kooiker zijn onder meer De heksensteenHet oerlanderboek en De enge onderneming van meneer Ondertak. Ook in het buitenland werd ze gelezen. Haar boeken werden uitgegeven in Duitsland, Japan, Hongarije, Finland, Engeland en de Verenigde Staten.
Zij was actief als schrijfster tot in de jaren negentig. Ook op andere terreinen was ze creatief: ze hield van tekenen, tuinieren, houtsnijden en metselen.
Mieke Kooyker-Romijn is 92 jaar geworden.