Feestelijke presentatie van Helden!

donderdag, 5 november 2009


Feestelijke presentatie van Helden!

Op 30 oktober heeft de Friese Janny van der Molen het eerste exemplaar aan drie (nog) onbekende helden aangeboden. De jongens van een Heerenveense school delen tijdens een stage in Ethiopië hun kennis over bouw, metaal en ICT. Om de jongeren daar een betere kans te geven op een baan. Op de presentatie was ook de Heerenveense wethouder Van der Laan aanwezig. Na de feestelijke overhandiging kon men een boek laten signeren door Janny van der Molen en illustratrice Els van Egeraat.

Helden! Mensen die de wereld mooier maakten

Een meisje leest het dagboek van Anne Frank, een jongetje loopt mee met Gandhi’s zoutmars. Nederlandse schoolkinderen corresponderen met leeftijdsgenoten in Zuid-Afrika ten tijde van Mandela’s vrijlating. Een zeventiende-eeuws meisje wil net als haar broers Latijn leren.

Vanuit de beleving van kinderen vertelt Janny van der Molen het verhaal van mensen die de wereld door hun moed, kracht en doorzettingsvermogen een stukje mooier maakten. Bekende en minder bekende mensen die voor kinderen van vandaag een voorbeeld en inspiratiebron kunnen zijn:

Anna Maria van Schurman, Charles Dickens, Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Florence Nightingale, Anne Frank, Michail Gorbatsjov, Mahatma Gandhi, Moeder Teresa, Nelson Mandela, Aletta Jacobs, Martin Luther King en Barack Obama.

Voor haar boek Over engelen, goden en helden werd Janny van der Molen bekroond met een Vlag en Wimpel.