Eerste exemplaar Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet overhandigd aan Bram van der Vlugt

woensdag, 15 oktober 2014

Eerste exemplaar Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet overhandigd aan Bram van der Vlugt

In een feestelijke setting nam Bram van der Vlugt, in eigen woorden ‘oud-raadgever van Sinterklaas in televisieaangelegenheden’, op dinsdag 14 oktober het eerste exemplaar in ontvangst van Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet. In dit boek, geschreven door Paul Passchier en Thedo Keizer, zijn 25 traditionele sinterklaasliedjes opgefrist en aangepast voor de 21e eeuw. Oudhollandse begrippen als de roe, de kaatsenballen en de knecht zijn vervangen door eigentijdse woorden. Bij het boek zit ook een cd.

©Foto: Bart van der Harst©Foto: Bart van der Harst

Volgens Van der Vlugt was dat hoog tijd. “Er zijn dingen die kinderen niet meer kunnen snappen, zoals ‘Licht dat hij ze voldoet’. Dat betekent gewoon ‘Misschien doet hij er wel wat in’. Zo zijn die teksten veranderd. Als kinderen niet meer weten wat een bromtol is, of wat kaatsenballen zijn, dan heeft het weinig zin dat nog in een liedje te zingen. En dat ‘zwart als roet’ een tegenstelling zou zijn tot goed… Het is wel handig om dat te veranderen, ja. In de ‘Stoomboot’ staat de tekst ‘wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’. Dat had Sinterklaas in mijn tijd al veranderd in ‘Tralala laloe’. Dat hebben ze nu veel beter en creatiever veranderd in: ‘Kijk Piet staat te lachen en roept naar de kant, ik heb genoeg lekkers voor heel Nederland’. Daar is niks mis mee. Hartstikke leuk dat het veranderd is. Zo ook de gard. Je moet mensen van in de 30 nog uitleggen wat een gard is, onzin om dat erin te laten. Dus niet meer ‘Wie de koek krijgt wie de gard’ maar ‘Het grote feest gaat weer van start’. Goeie correctie van de tekst. In mijn jonge jaren was de roe bedoeld om lijfstraffen mee uit te delen. Nou, dat lijkt me niet leuk in een liedje”

Vindt Van der Vlugt dat de nieuwe liedjes de standaard moeten worden? “Niks moet. Als een docent zijn kinderen duidelijk kan maken dat ‘Kom maar binnen met je knecht’ een goeie tekst is, dan moet hij dat vooral doen. Maar ik denk niet dat zo’n docent nog een lang leven beschoren is. Kijk, de basis is dat Paul Passchier en Thedo Keizer vinden dat het Sinterklaasfeest moet blijven. Een heleboel mensen zijn dat met hen eens, en dat betekent dat je de rituelen in zo’n feest ook rustig een beetje kunt laten evolueren. Het verandert voortdurend. Als je plaatjes ziet van 1850, toen Sinterklaas en Piet voor het eerst in beeld verschenen, dan is er nu natuurlijk in uiterlijk al heel veel veranderd. En ook in de manier van doen, van praten, in de omgang met de kinderen. Ook dit vrolijke boek zal zeker bijdragen aan de vitaliteit van het sinterklaasfeest.”

Luister hier ook het interview met Bram van der Vlugt op Radio 1 terug.