Het logboek van Billy Donderbus

Reggie Naus | Mark Janssen
NUR: 282 8-10, 10-12 jaar

Papa zei vandaag dat je als kapitein nog veel meer moet kunnen dan schreeuwen, vechten, de boel kort en klein slaan, en rum drinken. Hij zei dat alle kapiteins een soort dagboek moeten bijhouden. Een logboek, heet dat. Best handig, want piraten drinken vaak zo veel dat ze elke ochtend vergeten zijn wat er de vorige dag is gebeurd.

Elke dag schrijft Billy Donderbus in zijn logboek op wat hij allemaal meemaakt als piratenjongen tussen de landrotten. Over zijn beste vriend Michiel, zijn waakhaai Roy en zijn buurmeisje Lizzy. Over beroemde piraten, zoals Grootneus O’Reilly met de drie billen. En natuurlijk over Opa, de gevaarlijkste piraat van de zeven zeeën. Op een dag komt er een vreemde vrouw aan de deur die beweert met opa getrouwd te zijn. Ze eist meteen een eigen slaapkamer en snuffelt overal rond. Wie is deze Helwina Snaphaan, en wat voert ze in haar schild?

In de pers
'Een spannend en grappig zelfleesverhaal met woeste zeeschuimers, een piraat met maar liefst drie billen en een echte waakhaai.' – De Kinderboekwinkel

'Het logboek van Billy Donderbus is een geweldig leuk boek om te lezen. [...] Het is vlot geschreven, grappig, met veel grapjes die juist voor oudere kinderen erg leuk zijn. Je kunt dus nog even vooruit!' – coolesuggesties.nl

‘Reggie Naus heeft een heerlijk gevoel voor piratenhumor en gaat in dit boek helemaal los. […] het logboek en de tekeningen van Billy zijn ontzettend grappig.’ – Annemarie Terhell in Kidsweek **** (vier van de vijf sterren)

‘Wat zullen (vooral) jongens hiervan smullen! […] Het is af en toe gruwelijk, grappig en spannend. Echt een heerlijk boek om te lezen.’ – blogger Juf Maike.