De strijd van de Titanen

De strijd van de Titanen

Het oerverhaal van de Griekse goden

Simone Kramer
NUR: 277 10-12, 12-15, 15+ jaar, voor volwassenen

Heel veel, ontelbaar veel eeuwen geleden was er geen hemel, geen zon en geen maan. Er was geen wind en er waren geen wolken. Geen bossen en bergen, geen rivieren en zeeën, want ook de aarde bestond nog niet. Er was alleen maar de Chaos.

Uit die chaos rijst iets op wat wél vorm heeft: Gaia, moeder aarde. En na verloop van tijd ontstaat ook de hemel: Oeranos. Op een goede dag besluiten Gaia en Oeranos zich te verenigen en vanaf dat moment groeit en bloeit er van alles op de aarde.
Ze krijgen alleen wel erg lelijke kinderen: eenogige Kyklopen en reuzen met honderd armen en vijftig hoofden! Oeranos is bang dat ze zijn macht over willen nemen. Hij besluit zich van hen te ontdoen. Gaia krijgt nieuwe kinderen met ieder één hoofd en twee ogen. Dat zijn de Titanen. Gaia kan haar eerste kinderen echter niet vergeten en zint op wraak…

Over de Griekse Oudheid maakten Simone Kramer en illustratrice Els van Egeraat al drie boeken: De tocht van de Argonauten, Mensen, draken en dolfijnen en De strijd om Troje.

In de pers
'Van de Griekse mythen bestaan honderden hervertellingen voor de jeugd, maar zelden heb ik zulke heldere, consistente en toegankelijke versies gelezen als die van Simone Kramer. [...] Eigenlijk zou elke docent iedere week een paar van deze verhalen in de brugklas moeten voorlezen: er bestaat haast geen mooiere manier om cultuuroverdracht en leesplezier te combineren.' - Levende Talen Magazine