Thea Dubelaar

Na de middelbare school werkte Thea Dubelaar kort bij een verzekeringsbedrijf. Ze werd gek van het kantoorwerk en vluchtte al na een jaar de journalistiek in. In 1972 trouwde ze met een Antilliaanse Fransman en verhuisde definitief naar Frankrijk. Daar begon ze met het schrijven van korte jeugdverhalen voor Okki en Taptoe.

In 1979 schreef ze haar eerste kinderboek, Sjanetje. Het debuut werd meteen bekroond met een Zilveren Griffel.
Vanaf die tijd schrijft ze minstens één kinderboek per jaar. Elk nieuw boek is het tegenovergestelde van het vorige boek. Dun na dik, eenvoudig na bijna volwassen taalgebruik. Fantasie na een realistisch verhaal, vrolijk en licht na somber en spannend. Ze schrijft afwisselend voor kleuters en jongeren. De verhalen, de manier waarop ze worden verteld en de sfeer zijn elke keer anders waardoor haar werk niet in één categorie valt onder te brengen. Toch is haar eigen stijl herkenbaar in al haar werk.
Haar boek Nanseli, waar ren je heen? werd voor de ‘White Ravens 2000’ uitgekozen, een internationale collectie van de beste kinderboeken ter wereld.

Sinds 1997 woont Thea Dubelaar vijf maanden per jaar op het Frans-Antilliaanse eiland Guadeloupe. Haar leven speelt zich nu af in drie verschillende culturen: de Antilliaanse, de Franse en de Nederlandse. Ongeveer tien weken per jaar trekt ze door Nederland voor het geven van lezingen en schrijfworkshops.
In 2015 kwam haar tweede boek in het Frans uit bij uitgeverij Editions Jasor op Guadeloupe.