Caja Cazemier

Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren en groeide op in Groningen. Na de middelbare school ging ze Nederlandse taal- en letterkunde studeren. Ze werd lerares Nederlands en stond twaalf jaar voor de klas. Daarna richtte ze zich jarenlang alleen op het schrijven van boeken. Tegenwoordig combineert ze het schrijven met een eigen coachingspraktijk voor jongeren.

Als kind al hield Caja Cazemier van verhalen: van veel en dikke boeken lezen, maar ook van verhalen verzinnen. Ze vertelde zichzelf verhalen, ze speelde ze na samen met haar broertje of schreef ze op. Haar eerste ‘boek’ heeft ze geschreven toen ze tien was in een preekschriftje van haar vader, die dominee was. Na haar vijftiende schreef ze alleen nog maar dagboeken. Schriften vol liggen op zolder!

Ze begon met boeken schrijven toen ze al een paar jaar voor de klas stond en veel met jeugdboeken werkte. Caja zoekt altijd naar herkenbare onderwerpen voor jongeren die zo tussen de 11 en 16 jaar zijn. Haar thema’s haalt ze vaak uit de actualiteit. Haar boeken gaan over verliefdheid, je anders voelen, naar de brugklas gaan, weglopen van huis, seksualiteit, alcohol, tienerzwangerschap, uitgaansgeweld, loverboys, gescheiden ouders, online pesten, toneelspelen, internetverkering of rouwverwerking. Ze hoopt dat jongeren gaan nadenken over wat ze gelezen hebben of dat haar boeken voor hen een steuntje in de rug kunnen zijn. Maar gewoon een lekker uurtje lezen is natuurlijk ook fijn!

Samen met Martine Letterie heeft Caja twee historische boeken geschreven, Familiegeheim en Keerzijde. Het zijn dubbelportretten waarin heden en verleden elkaar ontmoeten en versterken.
Voor haar boek Vamp kreeg Caja de Prijs van de Jonge Jury. Offline, Knalhard en Iets van mij werden voor deze prijs genomineerd. Familiegeheim was genomineerd voor de Thea Beckmanprijs.

Nieuws
Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van alle kinder- en jeugdboeken van Ploegsma, maar ook Leopold, Condor, Witte Leeuw en Zwijsen? Schrijf je dan nu in op de Kinderboekennieuwsbrief!

Sluiten Schrijf in!