Annemarie van Haeringen

Annemarie van Haeringen

Annemarie van Haeringen (Haarlem 1959) volgde de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid in Tilburg. Aan de Rietveldacademie in Amsterdam was haar hoofdvak illustratie, met als favoriet onderdeel ‘Artis tekenen’.
Na haar studie belandde ze met enkele collega’s in de de Illustratiestudio in Amsterdam, waar ze in 1989 uit stapte om alleen verder te gaan.
Van Haeringen illustreerde een opvallend grote hoeveelheid kinderboeken en ze werkte voor Trouw, NRC Handelsblad en diverse kindertijdschriften.

Haar werk maakt Annemarie van Haeringen meestal in inkt en aquarelverf met kroontjespen, penseel en rietpen op aquarelpapier. Op de vochtige ondergrond laat zij de lijnen uitvloeien waardoor vaart en beweging gesuggereerd worden. Daarnaast gebruikt Van Haeringen ecoline, potlood, stiften en gescheurd papier. Kenmerkend is haar gewaagde kleurgebruik.
Over haar inspiratiebronnen zei Van Haeringen in 1998 tegen het Reformatorisch Dagblad: ‘Je doet ongelooflijke ideeen op als je naar dieren kijkt. De werkelijkheid is namelijk veel gekker dan je zelf zou kunnen verzinnen.’
Haar eigen prentenboeken waren in het begin vaak gebaseerd op fabels. Soms lag de inspiratiebron in een ver land en soms heel dichtbij: de reigers op de brug om de hoek… De prinses met de lange haren is totale fantasie, net als Het begin van de zee en Beer is op vlinder.
Met Rindert Kromhout is een hechte samenwerking ontstaan na het prentenboek Wat staat daar? waarin Kleine Ezel is geboren.
In 1994 maakte Annemarie prachtige illustraties bij de Bijbelse verhalen van D.A. Cramer-Schaap. In 2007 verscheen bij Ploegsma een nieuwe editie met deels nieuwe illustraties.

Van Haeringen kreeg in 2000 het Gouden Penseel voor De prinses met de lange haren. Diezelfde prijs had ze ook in 1999 gekregen voor haar illustraties in Malmok. In 2003 ontving ze voor Het begin van de zee de Zilveren Griffel. En voor Kleine Ezel en jarige Jakkie, samen met Rindert Kromhout, kreeg ze in 2003 de Oostenrijkse Kinder- en Jeugdboekenprijs.

© Foto: Mark Sassen

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van alle kinder- en jeugdboeken van Ploegsma, maar ook Leopold, Condor, Witte Leeuw en Zwijsen? Schrijf je dan nu in op de Kinderboekennieuwsbrief!

Sluiten Schrijf in!