Astrid Lindgren

Biografie

Foto van Astrid Lindgren

Astrid Lindgren

Leven (biografie)
Astrid Lindgren werd als Astrid Ericsson geboren op 14 november 1907 in het Zweedse dorpje Näs, waar ze heel gelukkig opgroeide. Aan die onbezorgde jeugd kwam abrupt een einde toen Astrid op 18-jarige leeftijd zwanger werd. Onconventioneel als ze was, trouwde ze niet met de vader van haar kind. Om de dorpsroddels te vermijden werd haar zoontje bij pleegouders ondergebracht en vertrok Astrid zelf naar Stockholm, om er een opleiding tot secretaresse te volgen. Daar ontmoette ze ook haar toekomstige man. Na haar huwelijk kon ze eindelijk haar zoon in huis nemen, en de geboorte van een dochter maakte het gezin compleet.

Astrid Lindgren is steeds een onafhankelijke, vooruitstrevende vrouw geweest. Een vrouw die prima voor zichzelf kon zorgen, en niet bang was haar uitgesproken meningen te ventileren. Ze vond vooral dat kinderen met respect behandeld dienden te worden, een opvatting die in al haar boeken doorschemert. Op 28 januari 2002 overleed ze.

Astrid Lindgrens schrijverscarrière begon eigenlijk op de dag dat haar dochtertje om een verhaal vroeg; een verhaal over Pippi Langkous. Meer dan twintig boeken schreef ze daarna, die over de hele wereld gelezen en herlezen worden. Talloze bekroningen kreeg ze voor haar werk, waaronder de Hans-Christiaan-Andersen-Medaille en de Zweedse Staatsprijs voor Literatuur. In Nederland won ze driemaal een Zilveren Griffel, voor Lotta uit de Kabaalstraat, De gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter.

Wie was Astrid Lindgren?
Geboren: 14 november 1907 op de boerderij Näa in Vimmerby, Zweden.
Overleden: 28 januari 2002 in Stockholm.
Opgegroeid: in Näs had Astrid een gelukkig leven, precies zoals de kinderen van Bolderburen.
Na school: op 18-jarige leeftijd werd Astrid zwanger. Het kind werd bij pleegouders ondergebracht en zij ging naar Stockholm. Daar volgde ze een opleiding om secretaresse te worden, en ze ontmoette er ook haar toekomstige man. Na haar huwelijk kon ze haar zoon in huis nemen en ze kregen nog een kind, een dochter. Astrid heeft jarenlang bij een uitgeverij gewerkt.

Veel van haar boeken bevatten elementen van haar gelukkige kindertijd op het platteland. De warmte en geborgenheid die de verhalen uitstralen, in combinatie met de eigengereidheid van de hoofdpersonen en de grote fantasie van de schrijfster, is ongetwijfeld de reden dat generaties kinderen van Astrid Lindgrens boeken hebben genoten, en dat ook toekomstige generaties ervan zullen blijven genieten.

© Foto: Roine Karlsson

Terug naar overzicht Meer over deze auteur

Leverbare titels

Oeuvreprijzen

  • 1986: Selma Lagerlöf-prijs

Bezoek ook de website(s)