Uitreiking Thea Beckman-prijs 2012 in het Archeon
Uitreiking Thea Beckman-prijs in het Archeon

De winnares van de Thea Beckman-prijs 2012 is bekend. Anna Woltz ontving voor haar boek Ik kan nog steeds niet vliegen de prijs.
Het genomineerde boek van Caja Cazemier en Martine Letterie, Familiegeheim , viel helaas niet in de prijzen, maar het was wel een erg gezellige middag.
Op 15 september werd de Thea Beckman-prijs 2012 uitgereikt in het Archeon in Alphen aan den Rijn.De Thea Beckman-prijs
De Thea Beckman-prijs, de prijs voor het beste historische jeugdboek, is in de periode 2008-2010 niet uitgereikt. Een groep enthousiaste lezers en schrijvers van historische verhalen heeft ervoor gezorgd dat met ingang van 2011 de prijs een doorstart heeft gemaakt. Het begon in 2003 met de Bontekoe-prijs, uitgereikt door de toenmalige Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven aan Thea Beckman voor haar boek Gekaapt!. Na het overlijden van de schrijfster in 2004 is deze prijs naar haar vernoemd en heet sindsdien Thea Beckman-prijs.
Sinds 2011 is de prijs in ere hersteld. Nog steeds bekroont de Thea Beckman-prijs oorspronkelijk Nederlandstalige historische kinder- en jeugdboeken, maar de opzet is iets veranderd. In 2011 kwamen historische jeugdboeken in aanmerking voor de prijs, boeken voor lezers vanaf 12 jaar. Winnaar was toen Rindert Kromhout met Soldaten huilen niet (Uitgeverij Leopold). Dit jaar waren de kinderboeken aan de beurt en werd gekozen wie het beste historische kinderboek schreef voor lezers tot 12 jaar.

Jury Thea Beckman-prijs
De vijfkoppige jury is afkomstig uit canon, onderwijs en boekenvak en stelde de longlist samen uit titels die verschenen zijn in de afgelopen twee jaar.
In de jury zitten dezelfde mensen als vorig jaar: voorzitter Hubert Slings (Entoen.nu), Wilma van der Pennen (Leesplein), Gerry Platenkamp (kinderboekwinkel ManceMax, Deventer), Liesbeth Tonckens (Gelders Erfgoed) en Monique Veldman (Archeon).

Hieronder Caja Cazemier en Martine Letterie, die de prijs helaas niet wonnen, maar wel een leuke middag hadden.