Uitgelicht: Simone Kramer


In oktober is het alweer zover: Kinderboekenweek! Dat worden tien dagen vol heldhaftigheid, want het thema dit jaar is Superhelden.

Het nieuwe boek van Simone Kramer past daar perfect tussen, want dat gaat over beroemde helden uit oude verhalen. In het prachtige boek Van Parcifal tot Beowulf heeft ze hun avonturen spannend en toegankelijk opgeschreven, zodat iedereen ze opnieuw kan meebeleven.
De helden in dit mooie boek, geïllustreerd door Els van Egeraat, zijn bijvoorbeeld koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel; Beowulf, die vocht met het monster Grendel; en Siegfried, die de kostbare Nibelungenschat vond.

Eigenlijk is Simone zelf ook een heldin, want ze kan als geen ander oude verhalen weer fris, spannend en grappig maken. In haar eerdere boeken, zoals Mensen, draken en dolfijnen, en De tocht van de Argonauten, stofte ze bekende en minder bekende Griekse mythen af en maakt er meeslepende verhalen van. Maar ze is ook niet bang om grote klassiekers, zoals De strijd om Troje of de grote reis van Odysseus, opnieuw te vertellen.

Simone Kramer werd geboren in 1939, als jongste van acht kinderen. Als klein meisje zat ze altijd met haar neus in de boeken. Alles las ze, zelfs als ze het niet helemaal begreep.
Later is ze voor de televisie gaan werken, zo heeft ze de film van de GVR vertaald en de serie Nils Holgersson. En nu doet ze alles tegelijk: vertalen, hervertellen, zelf schrijven, en cello spelen!

Kijk ook eens op Simones eigen website voor meer informatie over haar boeken en haarzelf of bekijk hier een filmpje.