Uitgelicht: Nico de Haan
Nico de Haan is dé vogelkenner van Nederland. Als kind besteedde hij zo veel tijd aan vogelen dat hij zijn school niet af kon maken. Via de avondmulo kon hij alsnog naar de Middelbare Landbouwschool en daarna naar de Bosbouw en Cultuurtechnische School.

Nico de Haan is geboren in Aarlanderveen en kreeg als kleine jongen zijn eerste vogelervaringen in de grote pastorietuin te Zalk aan de linker IJsseloever tussen Zwolle en Kampen, waar zijn vader Nederlands Hervormd predikant was en hem de vogels leerde (her)kennen. Vanuit zijn slaapkamerraam hoorde hij de Roerdomp 'hoempen' en de Kwartelkoning 'kreksen'. Hij werd lid van de Christelijke Jeugdbond van Natuurvrienden (CJN), afdeling De Baardmees, leerde de natuurgebieden rond Kampen kennen, verslond Nol Binsbergens Uit Neerlands vogelleven (1941), maar besteedde door de vogels te weinig aandacht aan zijn schoolwerk. Later volgde hij de Middelbare Landbouwschool te Zwolle (1967) en de Bosbouw en Cultuurtechnische School te Arnhem (1970). Hij was bereid de handen uit de mouwen te steken, werkte intussen als houtsjouwer, meubelmaker, mijnwerker (in Canada) en vanaf 1972 als stagiair bij Natuurmonumenten op diverse plaatsen in Nederland, om in 1973 te eindigen als beheerder van de bezittingen van Natuurmonumenten in de Nieuwkoopse Plassen. In 1974 werd hij directie-assistent bij de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Vogels (Vogelbescherming), waar hij in 1984 plaatsvervangend directeur werd.

In 2010 is Nico gekozen tot Groenste Nederlander. Hij is regelmatig te horen op de radio (Vroege Vogels) en te zien op televisie (Natuur met Nico). Aan zijn cursussen doen duizenden vogelliefhebbers mee, onder wie Prinses Margriet en Pieter van Vollenhove.

Na zijn eerdere boeken over de huis- tuin- en keukenvogels, heeft Nico nu een boek geschreven dat specifiek over roofvogels en uilen gaat: Kromme snavels en scherpe klauwen. Om je te helpen bij het spotten van deze vogels, heeft Nico een snelherkenner ontworpen. Hiermee kun je alle roofvogels van Europa spotten. Vergeet hem dus niet mee te nemen als je gaat genieten van de natuur!

Kijk hier voor de recensie van Hans Peeters – hoofdredacteur Vogels (Vogelbescherming Nederland).