Uitgelicht: Astrid Lindgren
April is Astrid Lindgren-maand omdat:

- Ronja 30 en Pippi 60 jaar geleden naar Nederland kwamen;
- Alle Astrid Lindgren- boeken voor € 12,50 verkrijgbaar zijn;
- Er een Astrid Lindgren-krant is gemaakt met een oplage van 150.000 exemplaren!

Iedereen kent de boeken van Astrid Lindgren. Wie nu volwassen is, is hoogstwaarschijnlijk opgegroeid met Pippi Langkous, Karlsson van het dak, Lotta uit de Kabaalstraat of een van de andere Lindgren-helden, en leest die boeken nu aan zijn eigen kinderen voor. Het zijn met recht tijdloze klassiekers geworden. Maar wie was Astrid Lindgren?

Astrid Lindgren werd geboren op 14 november 1907 in het Zweedse dorpje Näs. Aan die onbezorgde jeugd kwam snel een einde toen Astrid op 18-jarige leeftijd zwanger werd. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant waar Astrid werkte, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af.
Om de dorpsroddels te vermijden werd haar zoontje bij pleegouders ondergebracht en vertrok Astrid naar Stockholm om er een opleiding tot secretaresse te volgen. Daar ontmoette ze ook haar toekomstige man. Na haar huwelijk kon ze eindelijk haar zoon in huis nemen.
Op 21 mei 1934 werd hun dochter Karin geboren. Astrid Lindgren stopte daarna met werken en bleef thuis met de baby.

De geschiedenis van Pippi Langkous begon in 1941, toen Karin, zeven jaar oud, met longontsteking in bed lag en haar moeder vroeg een verhaaltje te vertellen over Pippi Langkous, een naam die ze op dat moment bedacht. Lindgren begon te vertellen. Het duurde echter veel langer voordat ze het opschreef: drie jaar later, als cadeau voor Karins tiende verjaardag. Het manuscript Pippi Langkous stuurde ze naar verschillende uitgeverijen, maar die vonden Pippi bijna allemaal veel te vrij en brutaal, en durfden zo’n gewaagd kinderboek niet uit te geven. Uiteindelijk was er toch een uitgever die het boek, na wat kleine aanpassingen, wel aandurfde.
In de jaren erna schreef ze meer dan twintig boeken, die nog altijd over de hele wereld gelezen en herlezen worden. Talloze bekroningen kreeg ze voor haar werk, waaronder de Hans-Christiaan-Andersen-Medaille en de Zweedse Staatsprijs voor Literatuur. In Nederland won ze driemaal een Zilveren Griffel, voor ?Lotta uit de Kabaalstraat, De gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter.

Astrid Lindgren is steeds een onafhankelijke, vooruitstrevende vrouw geweest. Een vrouw die prima voor zichzelf kon zorgen, en niet bang was haar uitgesproken meningen te ventileren. Ze vond vooral dat kinderen met respect behandeld dienden te worden, een opvatting die in al haar boeken doorschemert. Op 28 januari 2002 overleed ze.